NAi Uitgevers
Boeken over architectuur, stedenbouw, landschap, etc. Boeken over beeldende kunst, fotografie, design, nieuwe media, etc. Tijdschriften over architectuur en kunst Zoeken / Fondslijst Bestellen Over ons

Dieter Roelstraete, Edwin Carels, Thomas Zummer, Dominique Païni, Hal Foster, Chrissie Isles, Sergej Eisenstein, Mark Kremer
Edwin Carels, Dieter Roelstraete (red.)

Projectie
Technologie als metafoor

Geïllustreerd (kleur en zw/w), Paperback, ing., 160 pagina's, Formaat: 17 x 24 cm
Nederlandse editie, ISBN 90-5662-543-8 / 978-90-5662-543-6, € 22,50

I.s.m. Muhkha, Antwerpen en International Film Festival Rotterdam

Tentoonstelling in MuHKA, Antwerpen: 16 december 2006 - 25 februari 2007
International Film Festival Rotterdam: 24 januari - 4 februari 2007

Projectie. Technologie als metafoorIn een tijd van overvloed aan beelden groeit de interesse in kunst die nog een beeldcultuur hanteert met nadruk op de uniciteit en de spaarzaamheid van het beeld. Projectie onderzoekt hoe kunst alternatieven aanreikt voor een overdaad aan beelden.

Projectie komt als thema in verschillende vormen aan de orde in kunst en bespiegelingen over beeldcultuur, maar als begrip is projectie nog weinig onderzocht. In deze publicatie wordt de traditie van het projecteren zo breed mogelijk opgevat: natuurlijk als beeldtechnologie (dia-installaties, filminstallaties, lichtsculpturen, etc.), maar ook als psychologisch mechanisme, als een manier om de wereld vorm te geven. Deze bijzondere traditie wordt toegelicht binnen zowel historische als actuele kaders.

Daarmee biedt het boek een introductie op belangrijke referentieteksten die voor zowel het film- als het kunstpubliek, voor zowel de student als de geïnteresseerde leek, essentieel zijn. Opgenomen zijn 'sleutelteksten' van toonaangevende auteurs als Dominique Païni, Hal Foster, Sergej Eisenstein, Marcel Broodthaers en Tom Zummer, die voor het eerst in het Nederlands worden gepubliceerd. Samenstellers Edwin Carels en Dieter Roelstraete voegen actuele teksten over het onderwerp toe.

Het boek wordt geïllustreerd met enkele sleutelwerken uit de traditie van de projectiekunst en biedt daarnaast ook een glimp van de gelijknamige tentoonstelling die in het MuHKA in Antwerpen wordt georganiseerd en waarin werk getoond wordt van Marie José Burki, Fiona Tan, Rodney Graham, Ansuya Blom, Joost Rekveld, Luc Tuymans e.a. Daarnaast zal dit boek in januari 2007 ook de aanzet vormen tot discussies tijdens het International Film Festival Rotterdam.

> Laatste exemplaren verkrijgbaar bij NAi Boekverkopers

NAi Uitgevers Postbus 21927, 3001 AX Rotterdam
Mauritsweg 23, 3012 JR Rotterdam
Tel: 010 - 20 10 133, Fax: 010 - 20 10 130
info@naipublishers.nl